Akathesie, acathisie, akathisia
Akathesie is een verzamelnaam voor een aantal verschijnselen die in verband worden gebracht met het gebruik van antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen, antipsychotica en anti-epileptica. Ze kunnen zich voordoen tijdens het opbouwen en het gebruik van deze medicatie. Maar ook als er gestopt wordt met het gebruik van deze middelen kunnen ze optreden, vooral wanneer dat op een te snelle manier gebeurt. Akathesie is een verschijnsel waar veel mensen nog nooit van gehoord hebben.
Kenmerken
-
Rusteloosheid, vaak in de benen. Dwangmatig je benen bewegen, niet stil kunnen zitten; van houding veranderen, wiebelen, draaien, spieren in kuiten en voeten aanspannen. Lopen op de plaats, telkens verplaatsen van het gewicht van het ene naar het andere been.
-
In ernstige gevallen kan deze bewegingsonrust leiden tot slaapstoornissen. De ernst kan gedurende de dag wisselen.
Andere verschijnselen:
-
Innerlijke onrust
-
Overweldigend gevoel van ‘terror’
-
Gevoel alsof je ‘uit je vel wilt springen’
-
Extreme boosheid en agressie
-
Impulsieve zelfbeschadiging
-
Neiging tot/dwangmatige gedachten aan zelfmoord
-
Gewelddadige impulsen
-
Depersonalisatie (alsof je geen verbinding hebt met jezelf)
-
Derealisatie (de wereld voelt als onwerkelijk)
-
Angst om alleen gelaten te worden
-
Angst voor grote ruimtes
-
Niet-te-stoppen/dwingende gedachtenstroom
(Bron: Akathisia Alliance Flyer. Klik hier om de flyer (Engelstalig!) naar je eigen computer te downloaden.)
​
Deze verschijnselen worden veroorzaakt door medicijnen die de werking van de stof dopamine blokkeren. Dopamine is nodig bij de prikkeloverdracht van de zenuwen. Als die niet goed verloopt treden er problemen op bij het bewegen op en kan er innerlijke onrust ontstaan.
In de officiële richtlijnen worden allerlei medicijnen aanbevolen om akathesie te onderdrukken, maar sommige ervaringsdeskundigen zeggen dat ‘medicijn op medicijn’ juist meer klachten geeft.
Hoe meer medicatie als antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen, antipsychotica en anti-epileptica er tegelijkertijd wordt gebruikt en hoe meer er wordt op- en afgebouwd (vooral als dat snel gebeurt) hoe meer kans er is op akathesie. En hoe moeilijker het wordt om te bepalen welk medicijn de ‘boosdoener’ is.
Op de website van Mad in the Netherlands (onderaan de pagina) vindt u uitgebreide informatie, met veel links naar organisaties die zich met dit verschijnsel bezighouden.